Šta je zapravo celulit i kako nastaje?

Celulit je bolest vezivnog tkiva kože, posebno elastičnih vlakana. Nastaje kao posledica prekomernog uvećavanja volumena ćelija masnog tkiva, smeštenih između mišića i kože. Kako vlakna koja drže kožu povezanu sa mišićima počnu da popuštaju usled pritiska ovih ćelija, tako počinjemo da primećujemo popularno zvanu narandžinu koru.

Glavni uzroci nastanka celulita su:

 • Loše navike u ishrani
 • Nedovoljno uzimanje vode (minimum bi trebao da bude oko 2 litre dnevno)
 • Nepravilno disanje
 • Odsustvo odgovarajućih vežbi
 • Predugo sedenje
 • Napetost
 • Zamor
 • Cigarete, kafa i alkohol
 • Zagađenost vazduha

Celulit je bolest vezivnog tkiva kože, posebno elastičnih vlakana. Nastaje kao posledica prekomernog uvećavanja volumena ćelija masnog tkiva, smeštenih između mišića i kože. Kako vlakna koja drže kožu povezanu sa mišićima počnu da popuštaju usled pritiska ovih ćelija, tako počinjemo da primećujemo popularno zvanu narandžinu koru.

Glavni uzroci nastanka celulita su:

 • Loše navike u ishrani
 • Nedovoljno uzimanje vode (minimum bi trebao da bude oko 2 litre dnevno)
 • Nepravilno disanje
 • Odsustvo odgovarajućih vežbi
 • Predugo sedenje
 • Napetost
 • Zamor
 • Cigarete, kafa i alkohol
 • Zagađenost vazduha

Sve ovo utiče na zadržavanje toksina, koje organizam, da bi ih što više “udaljio” od vitalnih organa, smešta na periferiju organizma – ispod površinskih slojeva kože.

Prvenstveno morate promeniti način ishrane, posvetiti se vežbanju i masaži.

Jedna od najvećih zabluda je da celulit pogađa samo gojazne žene. Ukoliko ste gojazni, problem će biti izraženiji, ali samim mršavljenjem nećete postići željeni efekat.

Zasigurno vam može pomoći zdrava ishrana i niz drugih “terapija”, kako biste poboljšali izgled delova tela koji su zahvaćeni celulitom. Jedna od vodećih u pomoći kao i prevencija je masaža. Čvrsta masaža poboljšava krvotok, kao i sam izgled kože.

Dugotrajno sedenje, posebno prekrštenih nogu, kao i stajanje otežava protok krvi i nije dobro za celokupno zdravlje pa, ni za vaš celulit. Neophodno je aktivirati mišiće i pokrenuti cirkulaciju. Možete da trčite, preskačete vijaču, radite čučnjeve ili vežbe sa iskorakom, penjete se uz stepenice, brzo hodate.  

Posebno trebate obratiti pažnju na ishranu ukoliko želite sa se rešite celulita. Poseban režim ishrane dobro je primenjivati tj. primeniti dijetu za detoksikaciju i čišćenje organizma. Ova dijeta, isto tako, može da podstakne oslobađanje organizma od viška tečnosti i otrovnih materija.

Piling takođe može biti koristan, jer pomaže koži da izbaci toksine. Izbegavajte tesnu odeću i veš, koja može uticati na protok krvi u telu i povećati rizik od nastanka celulita.

Ipak, u borbi protiv narandžine kore, možda najvažnije od svega je da budete uporni i istrajni.

Kako da pravilno negujete kožu lica?

Redovno i pravilno čišćenje je osnova zdrave i lepe kože. U to obavezno ulazi i redovno skidanje šminke.

Dobra nega kože lica uključuje četiri osnovna koraka: čišćenje, toniranje, negu i zaštitu

Temeljno čišćenje je prvi korak u efikasnoj nezi kože. Čišćenje uklanja prljavštinu, znoj, sebum i šminku i priprema kožu za negu. Očišćena koža bolje upija aktivne sastojke u preparatima za negu. Koža proizvodi sebum u procesu regeneracije tokom noći. Umivanje svakog jutra uklanja sebum i sprema kožu za dnevnu negu.

Toniranje otklanja tragove preparata za čišćenje i osvežava kožu, istovremeno joj vraćajući prirodnu pH vrednost.

Preparati za negu hidriraju i obnavljaju kožu. Hidratacija ne samo da povećava sadržaj vode u koži, nego takođe i štiti i podstiče regularnu deskvamaciju (proces u kome koža odbacuje mrtve ćelije) što je čini glatkom, mekom i prijatnom. Mnogi preparati za negu takođe ciljaju i tretiraju specifična stanja kože.

Preparati za negu moraju odgovarati vašem tipu kože i moraju biti prilagodjeni stanju kože koje imate. Vaš izbor preparata se takođe mora prilagoditi godišnjem dobu.

Efikasna zaštita od sunca je bitna za održavanje zdravlja kože i treba je smatrati delom rutinske nege kože lica. Ovo je posebno važno u slučaju osetljive kože ili na primer kože sklone aknama, jer je ona više podložna oštećenjima pod uticajem sunca.

Za lepo lice spavajte na leđima uz preporuku da san traje bar 7 sati.

Ne preterujte s pilingom

Piling uklanja mrtve ćelije kože ostavljajući kožu lica glatkom. Ali ako piling lica radite često, možete da skinete i isušite novi sloj kože, što će vremenom oslabiti prirodnu zaštitu vašeg lica.

Ulje i masna koža

Ukoliko skinete ulje koje koža sama pravi, ona šalje signal lojnim žlezdama da je „gola“ i da joj je potrebna pomoć. Sa druge strane, ako na masnu kožu stavite ulje odmah posle čišćenja, ona neće imati potrebe da proizvodi svoje jer će dobiti sve što joj treba. Nije svaka masnoća loša, a pogotovo ne ona u uljima za negu lica. Ona sadrže esencijalne zasićene kiseline neophodne da bi koža ostala hidrirana. Takođe, ulja služe kao lipidna barijera kože i čuvaju je od ekstremnih klimatskih uslova, kako od velike hladnoće, tako i od toplote.

Umesto sunčanja i solarijuma – Airbrush

Mladi često idu u solarijum, ali niko od njih ne razmišlja o posledicama. Na svakom od tih aparata trebalo bi da stoji upozorenje o njegovoj štetnosti. U mnogim državama solarijumi su zabranjeni za osobe mlađe od 18 godina, a u Australiji su u potpunosti zabranjeni. Posledice nisu vidljive odmah, ali osetiće se za deset-dvadeset godina. Koža će biti suva, izborana, starija nego što bi trebalo, uz veliki rizik od pojave malignih oboljenja.

Zadovoljstvo i prijatan osećaj u toku sunčanja, prema njegovim recima, javlja se kod velikog broja ljudi. Ipak, to zadovoljstvo skupo se plaća. Jer, koža sve pamti. I to bi svi trebalo da zapamtimo. Sve ono što su ljudi doživeli u vidu crvenila kože, opekotina ili plikova od sunčanja kao deca i u toku rane mladosti, platiće sa 40 ili 50 godina. Preterano osunčana koža gubi elastičnost, lakše se oštećuje, staračke pege brže se pojavljuju i dobija se na neki način voštana boja. Na to je neophodno misliti na vreme. Kad koža počne da stari, tada je već kasno.

Zbog svih ovih neželjenih efekata uvek se može preporučiti potamnjivanje tela – Airbrush gde se koriste preparati koji su potpuno prirodni i koje moge koristiti i trudnice. Preparati su bez alkohola, bez ulja, bez parabena, bez alergena i dermatološki su testirani.

Za 10 minuta dobićete savršen preplanuo ten!

Više o tretmanu LINK POTAMNJIVANJE TELA