IPL epilacija

 

IPL epilacija

Trajna IPL epilacija predstavlja metodu uklanjanja neželjenih malja emitovanjem intenzivne pulsne svetlosti (Intense Pulsed Light) na površinu kože - fotoepilacija. IPL je tehnologija emisije svetlosti visokog intenziteta u veoma kratkom vremenskom periodu (puls). 

Tretman IPL epilacije

Deo emitovane energije se pretvara u toplotnu energiju koju dlaka sprovodi do folikula. Toplota koja se razvija je dovoljna da izazove trajno oštećenje folikula. S obzirom da su folikuli odgovorni za pojavu malja, rezultat je prestanak njihove proizvodnje.

Opseg talasnih dužina IPL aparata omogućava tretiranje dlačica različitih boja. U zavisnosti od boje dlake i položaja (dubine) folikula u potkožnom tkivu, neke dlačice će sprovesti toplotu do folikula, a nekima će biti potrebno ponavljanje. Što su dlačice tamnije ili im je folikul bliže površini kože, to će primiti više energije i njihov folikul će lakše biti uništen. Tokom godina mogu da se aktiviraju drugi folikuli (u vrlo maloj količini) koji nisu bili aktivni i tada tretman treba ponoviti. Takođe, zaostale dlačice će posle više ponovljenih tretmana biti sve bleđe i tanje, pa će se teže tretirati, ali je krajnji rezultat (nakon višestruko ponovljenih tretmana) veoma zadovoljavajuć - moguće je eliminisanje najviše 80-90% dlačica. 

U zavisnosti od tretirane regije (dubine folikula ispod površine kože), boje dlake i boje kože preporučuje se 4-8 tretmana, ali nije moguće predvideti koliko će tretmana biti dovoljno za zadovoljavajući rezultat. Ponekad je potrebno uraditi i daleko više tretmana.Najbolji rezultati se postižu kod osoba koje imaju tamne dlake, svetlu kožu i dobar hormonski status.Po jednom tretmanu moguće je odstraniti najviše 20-30% dlačica, jer ne prime svi folikuli dovoljnu količinu toplotne energije da bi bili uništeni.

Malje sa tretirane regije ispadaće u narednih 7-30 dana tokom kojih će izgledati kao da malje nastavljaju da rastu. To se dešava zato što je potrebno neko vreme da koža odbaci mrtve malje.